Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΤΡΙΤΙΚΑΛΕ

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΡΙΤΙΚΑΛΕ

Το τριτικάλε, όπως είναι γνωστό, είναι ένα φυτό προικισμένο με δυνατότητες που δεν διαθέτουν τα άλλα σιτηρά. Μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τα οριακά περιβάλλοντα (όξινα, υποβαθμισμένα, ψυχρά κ.λπ.) και να ανταγωνιστεί τα ζιζάνια λόγω αλληλοπάθειας, πολύ καλύτερα από τα υπόλοιπα σιτηρά. Οι ελληνικές ποικιλίες τριτικάλε συμπεριφέρονται πολύ καλά στην αρτοποίηση και δίνουν ψωμί ισάξιο πολλών ποικιλιών μαλακού σιταριού.

ΒΡΟΝΤΗ
Αγανοφόρος ποικιλία, κοντή (100-105 εκατ.) με δυνατό καλάμι, μέτριο αδέλφωμα, ανθεκτική στο πλάγιασμα και τις ασθένειες, πολύ ανθεκτική στο ψύχος, με υψηλές και σταθερές αποδόσεις στα γόνιμα όλης της χώρας. Σπόρος μεγάλος, δεν γεμίζει εντελώς όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές όσον αφορά την υγρασία του εδάφους και τις θερμοκρασίες στην περίοδο γεμίσματος. Πρωτεΐνη σπόρου ικανοποιητική (13 ± 1%).

Είναι κατάλληλη για αρτοποίηση και πολύ καλή ως ζωοτροφή.

Σπέρνεται πρώιμα με 20 κιλά σπόρου/στρέμμα.




ΒΡΥΤΩ
Αγανοφόρος ποικιλία ψηλή (110±5 εκατ.), με δυνατό καλάμι, μέτριο αδέλφωμα, ανθεκτική στο πλάγιασμα, στο ψύχος και τις ασθένειες, με υψηλές και σταθερές αποδόσεις σε όλους τους τύπους εδαφών της χώρας.
Σπόρος μεγάλος, γεμίζει καλά κάτω από ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης. Πρωτεΐνη σπόρου 13 ± 1%.

Eίναι κατάλληλη για αρτοποίηση και πολύ καλή ως ζωοτροφή.

Σπέρνεται πρώιμα με 20 κιλά σπόρου/στρέμμα.




ΘΙΣΒΗ
Αγανοφόρος ποικιλία, ψηλή (110±5 εκατ.) με δυνατό καλάμι, μέτριο αδέλφωμα, πολύ ανταγωνιστική με τα ζιζάνια και άλλα φυτικά είδη γενικότερα, με άριστη αντοχή στο πλάγιασμα και το ψύχος. Δίνει πολύ καλές αποδόσεις και προσαρμόζεται καλύτερα από τις υπόλοιπες ποικιλίες τριτικάλε στα αμμώδη εδάφη.

Σπόρος μέτριου μεγέθους, γεμίζει ικανοποιητικά και είναι κατάλληλος για ψωμί και για κτηνοτροφία.


Σπέρνεται πρώιμα με 18-20 κιλά σπόρου/στρέμμα.





ΝΙΟΒΗ
Αγανοφόρος ποικιλία μέτριου ύψους (100-110 εκατ.), με άριστη αντοχή στο πλάγιασμα, στο ψύχος και τις ασθένειες και με υψηλές και σταθερές αποδόσεις. Σπόρος μέτριου μεγέθους με υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο (14±2%), υψηλή απόδοση στο μύλο και καλή αρτοποιτική ικανότητα. Η απόδοση και η ποιότητα αυτής της ποικιλίας εκφράζονται καλύτερα στα ημιγόνιμα έως γόνιμα όλης της χώρας.
Σπέρνεται πρώιμα με 18-20 κιλά σπόρου/στρέμμα.







ΠΗΓΗ © 2007 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΙΤΗΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr